Furnizuesi – (Er Rezak)

“Allahu është furnizues i madh.” Dharijat, 58.
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit Falënderimet dhe lavdërimet qofshin vetëm për Allahun e Lartësuar, i Cili ka krijuar qiejt dhe tokën dhe çfarë ka në mes tyre. Vetëm Atij i përulemi dhe vetëm prej Tij kërkojmë ndihmë e shpëtim. Paqja dhe shpëtimet qofshin mbi të dërguarin Muhamed dhe mbi familjen e tij të pastër, si dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Allahu i Lartësuar thotë: “Allahu është furnizues i madh.” Dharijat, 58. “Nuk ka asnjë gjallesë në tokë që Allahu të mos ia ketë garantuar furnizimin e saj.” Hud, 6.

Furnizues për të gjitha krijesat, ndaj nuk ka krijesë në botë vetëm se furnizohet me furnizim nga ana e Allahut të Lartësuar, i kapluar me bujarinë e Tij.

Furnizimi i Tij është dy llojesh:
1. Lloji i parë. Furnizim i dobishëm në të cilin nuk ka dyshim dhe nëpërmjet tij robi arrin nga synimet e larta dhe i cili është në duart e të Dërguarit të Allahut me udhëzimin dhe porositë e këshillat e tij, e ky gjithashtu është dy llojesh:

a) Furnizim i zemrës me dituri të dobishme dhe besim të drejtë. Zemrat s’mund të përmirësohen e as të shpëtojnë përderisa të arrijnë në njohjen e të vërtetave të dobishme dhe synimet e qëlluara, pastaj pajisja me moral të bukur dhe largimi nga morali i ligë, si dhe ajo me të cilën ka ardhur i Dërguari i Allahut. Në të dy çështjet ka siguri dhe garanci të mjaftueshme.

b) Që Allahu ta furnizojë me hallall (të lejuarën) dhe ta largojë nga harami. Lloji i parë i furnizimit është synimi kryesor, ndërkaq ky lloj është vetëm mjet për të arritur tek i pari, ndaj kur Allahu e furnizon robin e Tij me dituri të dobishme, besim të drejtë, risk të lejuar dhe bindjen e plotë me atë që i ka dhënë, me këtë rast janë plotësuar gjërat e tij dhe është përqendruar gjendja e tij fetare dhe trupore dhe pikërisht për këtë lloj të furnizimit kanë ardhur tekstet në hadithe të profetit duke e lavdëruar.

2. Lloji i dytë. Është ofrimi nga ana e Allahut të Lartësuar të gjitha llojet e ushqimeve me të cilat ushqehen krijesat të mirët dhe të këqijtë, të ngarkuar me obligime e të tjerët, kjo mund të jetë me hallall apo haram dhe kjo është ndarje e mospajtimeve në çështjen se harami (e ndaluara) a emërtohet si risk (furnizim) apo jo? Nëse kemi për qëllim llojin e parë atëherë risku haram nuk emërtohet si risk, ngase robi kur kërkon nga Allahu ta furnizojë nuk dëshiron vetëm se furnizim të dobishëm në fe dhe në trup, e nëse kemi për qëllim llojin e dytë e ai është furnizim i përgjithshëm, atëherë hyn në të, ngase nuk ka krijesë vetëm se Allahu përkujdeset për furnizim të saj, kështu thuhet edhe për begatinë, mëshirën e të ngjashme me ato.

mjeksiaislame
mjeksiaislame
Loading...
i recommend get viagra fast|brand viagra online safe us|cialis viagra impotence|buy viagra dr fox|cheap viagra daily|o meglio viagra|viagra back to back dosage|where to buy brand viagra|best over counter viagra|viagra is covered by insurance|viagra patent expiry canada|very good site cost of viagra|where to buy viagra in europe|viagra how to get|buying viagra in south korea|farmacias viagra preci|how much does viagra cost 2012|only for you viagra pliis|vendita generico di viagra|follow link viagra next day uk|can you buy viagra rite aid|uso viagra cialis levitra|viagra bar kaufen|acheter cialis et viagra|viagra over the counter usa|wie viel ist viagra|online viagra sats|try it viagra mexico|can buy viagra online i|viagra au herbe|viagra et kamagra|viagra 100mg mastercard|ricetta viagra di erba|do i have to order viagra|viagra rezeptfrei danemark|enter site viagra best deal|we choice female viagra europe|viagra for men dosage|viagra problemi di erezion|we choice viagra uk buy online|il costo di 10 mg viagra|viagra modo d us|buy cheap viagra forum|buy cheap viagra sublingual|cheap viagra to canada|or viagra|viagra new zealand buy online|can you get blind from viagra|generico do viagra germed|viagra best effects|viagra tablets 20mg|viagra kansas|effect of viagra 50mg|venta de viagra en farmacias|comprar viagra en peru|venta de viagra murcia|what is viagra used for men|viagra bc pharmacy|pfizer viagra en lnea uk|viagra com samples|what is viagra jelly approved|viagra kaufen spanien|by covered viagra|can order viagra online canada|we choice pfizer mexico viagra|hvor kan man bestille viagra|generico do viagra em curitiba|viagra pour femme pfizer|comprar viagra en madrid|we like it viagra en gel|2010 viagra sales|viagra for men effects|can you use viagra at any age|buying viagra in bangkok|buy viagra 25mg online|viagra pfizer 50 mg preo|want viagra wholesale|viagra 50mg bestellen|take 25mg viagra a day dosage|viagra karachi buy|viagra pills price uk|viagra 100 mg oder 50 m|viagra brain the|no online viagra prescription|citrate viagra sildenafil|online viagra tabs|viagra wisconsin union|try it buying viagra|i recommend 100 mg viagra|contrarrestar efectos viagra|viagra reseptivapaa|viagra online maestro card|compra de viagra o cialis|printable viagra coupon|pharmacy viagra canadian|viagra bacquisto bonline|viagra oferta|buy levitra online viagra|viagra en ligne arnaque|we recommend fast viagra|viagra seller uk|en ligne viagra cialis ricetta|viagra din number canada|viagra generico helleva|auftrag billiges viagra|viagra generikum potenzmittel|can you buy viagra in dublin|viagra capsules|wrong viagra|commande viagra ligne|viagra reacciones adversas|viagra in nero|we recommend viagra dosage|100 cheap canada viagra|order free sample viagra|discount viagra viagra|best selling viagra in india|effet viagra verg|farmaci generici come viagra|kamagra viagra 100mg|i use it buy pfizer viagra|viagra pharmacy rx one|define generic viagra|miss viagra|viagra autentica|click now viagra pharmacy|wirkung viagra video|jimmy johnson viagra|cheap viagra new zealand|generic viagra review pharmacy|viagra des femme|prix viagra paris|viagra allergic reaction|viagra 25mg onlin|safe take generic viagra|viagra melbourne|problems buying viagra online|levitra vs viagra cost|100mg tablets of viagra|cheapest cipla generic viagra|viagra for sale uk only|viagraproben ohne rx|we like it fda approves viagra|price for viagra at walmart|how to get cheap viagra online|viagra release year|viagra as plants|online viagra chennai|viagra cialis on lin|cheap viagra generic|prescription viagra by mail|comprar viagra en vigo|pilule de viagra spitter|buy viagra costa rica|canadian viagra super active|cheap viagra|viagra vs revatio|viagra seller pakistan|viagra medical advice|buy softtabs viagra|ou acheter viagra pfizer|viagra donne forum|viagra online delivery|the best choice viagra paypal|viagra braucht man rezept|dose giusta viagra|we like it cheap 25mg viagra|only here low cost viagra fast|enter site cheap viagra online|wow viagra generic drug|only here buying online viagra|can i take viagra with water|viagra lizenz
Loading...
abgelaufen|herbal viagra uk cheap|discount on real viagra|viagra verschreibung|dure effet du viagra|kaufen viagra|reputable viagra sites|viagra dcouverte|i use it viagra price germany|preisvergleich viagra online|cut price viagra|cit costa viagra in moldova|efectos viagra alcohol|usefull link viagra in india|levitra viagra cialis price|where can i get viagra fast|el viagra es con recet|purchase viagra in ireland|buy cheap womens viagra online|we recommend 5 mg viagra|viagra generico posologia|viagra online sales pfizer|cialis meglio del viagra|comprar viagra sem receita|acheter viagra en inde|viagra online sito|amazon viagra salesman|follow link gel viagra|canada prison get viagra|natural viagra melbourne|viagra contrareembols|buy no prescription viagra|viagra for sale men online|ordering viagra pills in india|viagra fa bene al cuore|find generic viagra in phoenix|viagra soft tabs safe|ship generic viagra overnight|buy viagra for her|follow link viagra online|viagra tempo di effetto|viagra for sale online canada|viagra side effects forum|get viagra avoid prescription|el viagra aumenta el tama|cheap india generic viagra|viagra bald gnstiger|sale viagra tescos|le viagra en vente libre|us made generic viagra|female pink viagra buy|generico do viagra rj|cheapest uk soft viagra|wow cheap viagra soft|buy online viagra without|what is generic viagra 150|utube music viagra|does viagra work when drunk|2011 viagra india in|comprare bviagra|100mg viagra prica cvs|there going generic viagra|viagra cipla cheap on line|where to buy viagra gold coast|comparatif viagra levitr|the best choice viagra cost|comprar viagra cialis espana|next viagra day usa cheap|viagra dosage young men|order viagra in us|half dosage viagra|vendas viagra generico|viagra hipertension pulmonar|viagra para adolescentes|cheap viagra online walmart|salescheap generic viagra|viagra websites|viagra approval date