Opinion

FAKTE DHE PROPAGANDË!

Fakt: 1.3 milionë shqiptarë kanë aplikuar për t’u larguar nga Shqipëria për në SHBA që nga shtatori 2013. Të dhënat flasin se përvit e më shumë bashkekombasit tanë aplikojnë të largohen nga vendi, duke u barazuar me vendet e Afrikës Qendrore dhe Ekuatoriale për nga numri i aplikantëve. Fakt: Janë mbi 300 mijë shqiptare që janë larguar drejt vendeve anëtare të BE në forma nga më të ndryshme. Këtë shifër na e kujton përditë Franca, Hollanda dhe Gjermania të cilat jo pak herë e kanë kritikuar dhe kërcënuar kryeministrin e tepsisë. Fakt: Shqipëria po shpopullohet dhe këtë e tregon përditë e më shumë edhe INSTAT kur na fakton plakjen e vazhdueshme të popullsisë dhe se si rrezikojmë të shpopullohemi. Fakt: Janë vetëm 418 të punësuar në sektorin jo bujqësor, ndërkohë që forca e punës, pra punëkërkuesit, janë në rënie. Tregues i qartë se Shqipëria po boshatiset nga shqiptarët, që po lënë çdo fshat e qytet për të ikur një orë e më parë nga sundimi i kësaj qeverie. Fakt: Rekordin e zi të shq..

Read More »

ÇFARË PO NDODH ME TURIZMIN SHQIPTAR?

Parku Kombëtar i Valbonës Nga Ledian DROBONIKU “Në kohën e mashtrimit universal, realiteti fabrikohet, serviret e konsumohet me 100 salsa.” E.Pound Psikorama, ndryshe nga aspirantët e tjerë diktatorë, nuk mbron një vizion të mirë apo të gabuar. Jo! Ai krijon dy të vërteta: një për masat e një për oligarkinë. Ndërsa nga një anë, propaganda pompon pa pushim retorikën, deklarata, premtime, seminare proTurizmit, nga ana tjetër bëhet çmos për ta rrënuar atë. Të mundohemi të bëjmë bashkë disa fakte të ripjelljes mavi: 1. Si çdo vit dhe ky nisje sezoni turistik, “përkon” me hapjen e kantiereve për rrugët kryesore, duke kthyer në ferr lëvizjen. Pas kaq dekadash precendentësh a nuk lind legjitim dyshimi se ka një sabotim të qëllimtë ndaj turizmit shqiptar. Neglizhenca ndodh vetëm njëherë e merren masa. 2. Privatizimi i rrugës kombëtare ndërtuar me taksat e popullit dhe vënia e trarit, godet rëndë fluksin edhe të turistëve e shqiptarëve të Kosovës. Shtylla ku është bazuar turizmi banal sh..

Read More »

ME SYTË MBI JU, RINGRITJA E KOMBIT NË DORËN TUAJ

Bajram PEÇI Në ç’periudhë historike kombi ynë ka qenë i ngritur dhe rrinte në këmbë denjësisht? Rilindasit tanë, ata që u përpoqën deri me jetët e tyre të sillnin Shqipërinë e kombin si vlerë, shihnin të tillë epokën e Skënderbeut. Dhe kanë pasur të drejtë! Është mbase e vetmja periudhë, rezistenca ndaj agresionit osman, që Europa na ka parë si faktor, por ajo qëndron si kohë ende jo shumë e njohur, aq sa për shumëkënd prej bashkëkohësve të mi tingëllon e largët. Më pas Shqipëria e robëruar dhe e ndodhur nën peshën shtypëse të një feudalizmi thellësisht të prapambetur, u end pa identitet, e mospërfillur. Kombi dhe trojet u copëtuan, u fitua pavarësia, që pasoi me dy luftra dhe…erdhi komunizmi! Ka pasur të tillë në Europë, ngase njihnin vetëm “Këndin e Emulacionit Socialist”, që nuk ngurronin të lëvdonin periudhën që quhej “e socializmit”, për thërrmimin e së cilës do mjaftonte edhe një “anije e ëmbël” emigrantësh që ankoronte në brigjet perëndimore. Demokracia, e vendosur si sistem,..

Read More »

KUSH E RUAN HAPËSIRËN AJRORE TË SERBISË DHE RAJONIT?

Disa analistë thonë se ish-Jugosllavia, (RSFJ) ka pasur forcat më të fuqishme të armatosura ajrore në rajon – Armata Popullore e Jugosllavisë renditej e katërta në Evropë. Aviacioni ushtarak ka pasur 400 avionë, ndër të cilët edhe 98 MiG-21 dhe 16 MiG-29. Por me shpërbërjen e shtetit, janë shkatërruar edhe forcat e armatosura. Një pjesë e madhe e avioacionit ushtarak është shkatërruar gjatë luftërave në Bosnje, Kroaci dhe ndërhyrjes së NATO-së në vitin 1999. Që nga data 5. 06. 2018 hapërsirën ajrore e mbrojnë avionët e NATO-s (Italisë dhe Greqisë) dhe me këtë hap është përmbyllur sistemi mbrojtës malazez në kuadër të aleancës veriatlantike. Kroacia është po ashtu anëtare e NATO-s. Ajo ka avionë të vjetëruar MiG-21, por së shpejti do të ketë avionë izraelitë F-16 Barak. Serbia është furnizuar nga Rusia me avionë MiG-29, të një prodhimi më të vjetër, por të cilët teorikisht mund t’u kundërvihen disa avionëve perëndimorë. Forcat e armatosura të Bosnje-Hercegovinës kanë kapacitete më mod..

Read More »

ÇELJA E NEGOCIATAVE MË 28 QERSHOR ËSHTË E SIGURT!

Nga Spartak NGJELA Çelja e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Evropian më 28 qershor, është një gjë e sigurt. Cila është arsyeja politike që e garanton hapjen e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian? Kurrë nuk duhet menduar se garancia që të gjitha vendet e Bashkimit Europian do të votojnë për Shqipërinë më 28 qershor, do të gjendet në situatën e brendshme të Shqipërisë. Në këtë rast kjo nuk ka lidhje fare me këtë situatë. Garancia që të gjitha vendet e Bashkimit Europian në mënyrë unanime do të votojnë më 28 qershor për çeljen e negociatave me Shqipërinë, është te politika aktuale amerikane për Ballkanin Perëndimor, prandaj vota e tyre, politikisht, nuk do të hidhet pro apo kundër Shqipërisë. Kështu siç ka ardhur situata, vota e të gjitha vendeve të Bashkimit Europian për çeljen e negociatave me Shqipërinë, politikisht, kuptohet që do të jetë një votë pro ose kundër Shteteve të Bashkuara Amerikës. Domethënë është e kuptueshme që do të jetë pro, sepse, natyrshëm, q..

Read More »

PSE AUSTRIA MBYLL 7 XHAMI DHE DËBON 60 IMAMË?

Shihet si një hap kundër islamit politik: Austria mbyll 7 xhami dhe dëbon nga vendi një sërë imamësh turq. “Shoqëri paralele, islam politik dhe tendenca radikalizimi nuk kanë vend në Austri”, deklaroi kancelari austriak, Sebastian Kurz me disa ministra para gazetarëve. Bazën për këtë hap e krijon një ligj për islamin në Austri, që në formën e tij të parë ekziston nga viti 1912 në Austri, e me këtë është më i vjetri në Europë. “Modeli austriak është një rast historik i veçantë”, thotë juristi dhe studiuesi i islamit, Matthias Rohe për Deutsche Wellen. „Austriakët kanë pasur që para 100 vjetësh një komunitet mysliman relativisht homogjen, asokohe në Bosnje-Hercegovinë. Nga viti 1887 Vjena e administronte këtë rajon, e që atëherë perandori Franz Joseph I deklaronte se “të gjithë bijtë e këtij vendi gëzojnë të njëjtën të drejtë para ligjit, që të gjithë mbrohen në jetën e tyre, besimin e tyre, në pasurinë e tyre”. Të gjitha kishat e njohura dhe komunitetet fetare duhet të ishin të barabar..

Read More »

PSE MBAHET E FSHEHUR NATA E KADRIT?

Dhjetë ditët e ramazanit sapo kanë trokitur dhe besimtarët përgatiten t’i presin ata me shtim në adhurime, lutje dhe përshpitshmëri. Këto ditë përmbajnë brenda tyre natën më të vlefshme dhe më të gjurmuar të gjithë muajit të ramazanit, d.m.th. natën e kadrit. Ajo është një natë të cilën Zoti e ka përzgjedhur për ta mbushur me madhështi dhe mirësi të veçanta. Siç thuhet në Kuran, ajo është një natë më e vlefshme se njëmijë muaj, në të engjëjt e Zotit të kryesuar nga Xhebraili zbresin në dynja dhe në të përcaktohet fati i një viti për çdo njeri si edhe ajo është një natë e bereqetshme dhe mbizotëruar nga paqja deri në agim. Pavarësisht rëndësisë së saj, është i mirënjohur fakti se nata e kadrit nuk është saktësisht e përcaktuar. Opinionet e dijetarëve në lidhje me të kanë qenë të shumta, por ekziston një konsensus i përgjithshëm sipas së cilit nata e kadrit gjendet në një nga dhjetë netët e fundit të ramazanit dhe me shumë mundësi në një nga dhjetët netët teke të tij. Shumë besimtarë nd..

Read More »

DHJETË ARRITJET DHE GABIMET E EDI RAMËS

Nga Zamira Çavo 1-Ka dëshirën e të bërit shtet dhe po përpiqet ta bëjë atë. Por shteti nuk është qëllim në vetvete. Ai duhet ti shërbejë qytetarit, ndaj nëse duhen “shtrënguar rripat” më së pari u shtrëngohen atyre lart: politikanëve, bizneseve, kompanive të huaja etj. Bizneset e mëdha jo vetëm që i shmangen në njëmijë mënyra detyrimeve të tyre ligjore por ia ngarkojnë barrën e fiksut sërish qytetarit. Ata pasurohen e të varfrit shtohen. Shteti dhe ligji janë për të gjithë njëlloj. 2-Ka dëshirën për të promovuar të rinjtë si brezi që do të marrë stafetën e së ardhmes. Por duke besuar se mjaftojnë të rinjtë për ta bërë punën “ndryshe” nga të vjetrit ka anashkaluar si profesionalizmin ashtu dhe përgjegjësinë . Më e dukshme është kjo në Administratën publike. Realisht ka krijuar administratë të paaftë, arrogante dhe që është bërë pengesa kryesore e mosrealizimit të politikave dhe zbatimit të ligjit. 3- Me projektin “Rilindja urbane” i ka bërë qytetet të duken të tilla. Por qytetarët..

Read More »

KRYENEGOCIATORI!

Nga Fadil LEPAJA Në Serbi, tashmë dihet krye-negociatori. Ai do të jetë presidenti aktual, figura më e fuqishme politike në këtë vend. Kohëve të fundit, presidenti serb, kishte mjaft takime intensive me presidentin turk Erdogan dhe me presidentin rus, Putin. Pozicionimi i tij pro proceseve integruese evropiane, duket i fuqishëm, por edhe forcimi i jashtëzakonshëm i marrëdhënieve, sidomos me Turqinë, duke pasur parasysh edhe prezencën reale të Rusisë në Serbi, tregon se presidenti serb, do të negociojë seriozisht për të ruajtur atë çka mundet nga prezenca serbe në Kosovë. Kështu, ai nuk duket se ka konkurrencë kur bëhet fjalë për karrigen serbe të kryenegociatorit, në bisedimet finale për normalizimin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë. Në të njëjtën kohë, kryenacionalisti serb, Sheshel, ja kujton atij, se shumica e udhëheqësve serb, mbretër, kryeministra, kryetar, në momente dramatike kur është vendosur për fatin e Serbisë, kanë përfunduar tragjikisht, duke plasuar edhe spekulime se po për..

Read More »

ARSYET E DËSHTIMIT TË PROTESTAVE EDHE KUR KAUZAT NUK MUNGOJNË

Një protestë e opozitës Duhen mësuar politikanët (jo në profesion), të kuptojnë se Parlamenti është institucioni më i lartë i përfaqësimit të zërit qytetar, është tempull i konsolidimit të demokracisë si sistem ku liria dhe prosperiteti i individit i tejkalon interesat e delegatëve. Duhen mësuar se parlamenti nuk është rrjet social, ku paaftësia si politikan kamuflohet nga pëlqimet virtuale e ku mbrojtja e interesit qytetar mbetet vetëm një publikim më shumë me qëllim promovimin në politikë. Duhen mësuar se bllokimi i seancave ndërkohë që legjislativi duhej t’i nënshtrohej rishikimit të reformave dhe ndryshimeve ekonomike, sociale e politike, është shenjë inferioriteti politik dhe mungesë eksperience. Duhen mësuar se ka një formë më të suksesshme të bojkotit parlamentar. Jashtë godinës. Aty ku për të disatën herë, forma e vërtetë e protestës ka dështuar. Duhen mësuar se varfëria, skamja, papunësia, defiçitet në sistemin, fiskal, monetar, gjyqësor, arsimor e shëndetësor nuk janë në vid..

Read More »